24 Mart 2012 Cumartesi

Köpekbalığı

Köpekbalığı

Köpekbalığı

Köpek balıkları kendi çevrelerindeki 30 metrelik bir alanın dışında göremezler ve koku alamazlar. Ama su içinde ses dalgalarını yayan en zayıf çırpıntıları dahi hemen algılayabilirler. Köpek balıklarının vücutlarının iç kısımlarında uzanan mukozada, çok duyarlı olan sinir uçları bulunur. Bu sinir uçları algıladıkları dalgaları beyne iletir ve böylece balık ses kaynağına doğru yönelir.

Köpek balıklarının yüzme kesesinde ve solungaçlarında suyu dalgalandırarak oksijen taşınmasını sağlayan kapak da bulunmaz. Bu nedenle köpek balıkları yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli hareket etmek zorundadırlar.
 

Adı : Kutay 
     Soyadı :ACAR
             No : 2010015722013



Yunus Balığı

Yunus Balığı

Yunus Balığı




Denizaltı yapımlarında da yunusların süngersi vücut yapısı bilim adamlarına çok önemli bir örnek olmuştur. Bu vücut yapısı örnek alınarak yapılan kaplamaların denizaltıların hızını yüzde 250 oranında artırdığını biliyor musunuz?

Yunusların kendi aralarında ses dalgaları ile iletişim kurmaları da bilim adamlarına çok büyük bir ilham kaynağı olmuş, bilimsel çalışmalara yön vermiştir. Bu sistemin iletişimde bir çığır açtığından haberiniz var mı? 
 



                                                                                 Adı : Kutay 
                                                                                 Soyadı : ACAR
                                                                                 No: 2010015722013

Vatoz Balığı

Vatoz Balığı

Vatoz Balığı

Vatoz Balığı Familyası: Öz kedi balığıgiller (Rajidae). Yaşadığı yerler: Avrupa kıyılarındaki sığ deniz sularında. Özellikleri: Yassı vücutlu bir balık. Kuma gömülür. Sırtı benekli ve çivilidir. Erkeği 70, dişisi 125 cm uzunluktadır. Çeşitleri: 180 kadar türü vardır. Vatoz, yıldızlı vatoz, gözlüklü vatoz, dev burunlu vatoz Ünlülarıdır.Avrupa'nın sığ deniz kıyılarında yaşayan yassı vücutlu bir balık. Sırtı kahverengi, derisi ince ve kaygandır. Karın derisi beyazdır.


Adı : Gülçin
Soyadı : KAMİLOĞLU
No : 2010015722009



Kaplumbağa

Kaplumbağa

Kaplumbağa

Tüm kaplumbağa türleri akciğer solunumu ile nefes alır. Anatomik yapısı nedeniyle akciğerler sırta doğru yerleşik ve kabuğa yapışmış haldedir.

Kaplumbağaların kabukları deriye yapışık biçimdedir. Deri ile bütünleşik olan kabuk iskelet tabaka halinde alttan yukarıya doğru büyür. 



                                                                          Adı : Gülçin
                                                                          Soyadı : KAMİLOĞLU
                                                                          No : 2010015722009



Balina

Balina

  Balinalar suda yaşama tam olarak uyum sağlamış memelilerdir. Gövdeleri mekik şeklinde, ince uzun ve ortada kalındır. Ön uzuvları değişerek yüzgeçe dönüşmüştür. Arka uzuvları ise çok küçülmüştür, belkemiğine bağlı değildirler ve gövde içinde gizlidirler. Kuyrukları yatay olarak düzleşmiştir. Hemen hemen hiç kılları yoktur ve kalın bir yağ tabakası ile soğuktan korunurlar. Grup olarak yüksek bir zekâ düzeyine sahiptirler. 


                                                                                      Adı : Mehmet Emin 
                                                                                     Soyadı : DURAN
                                                                                      No :2010015722047
 

Japon Balıkları

Japon Balıkları
Japon Balıkları



   Adı : Mehmet Emin
Soyadı : DURAN
   No : 2010015722047












Japon balığı sazangiller ailesinden bir balık türü. Çarprazlama yöntemi üretim ile farklı renklerde ve vücut yapısında çok çeşidi üretilmiştir. Japon balıkları soguksu da yaşayabilirler bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Su sıcaklığının 25 derece üstünde olması sağlıklarını olumsuz etkiler. Koi olarak adlandırılan türevleri havuzlarda 59 cm boy  4.5 kg ağırlığa ulaşabilirler.  

Deniz Mercanı

Deniz Mercanı

Deniz Mercanı


Mercanlar Akdeniz, Kızıldeniz gibi sıcak deniz diplerinde bulunan büyük taşlara yapışık olarak hayat sürerler. Pek nadir olarak serbest yüzenlerine de bulunur. Her bir mercan ya da mercan ünitesi kalkerli bir kabuk içinde birbirine sıkı sıkı bağlanmış mercan hayvancıkları ihtiva eder. Mercanın vücudu sütun biçiminde dir. Bu sütunun üstünde, kavrama uzuvlarını ve merkezi ağzı taşıyan düz bir disk bulunur. Mercan, kabuğun içinde belli bir miktarda büzülebilir, ancak kabuğu terk edemez. Koloni fertlerinin kabukları birbirinden değişik şekildedir. Kalkerden oluşan kabuk kütlesi, sürgün şeklindeki üreme sonucu devamlı olarak büyür. Bu büyüme sırasında sadece kütlenin yüzeyindeki mercanlar canlı olarak kalır.


 Adı : Pınar
          Soyadı : DOĞRU
                 No : 2010015722023



Denizanası

Denizanası

Denizanası






Deniz anaları (Medüz), çoğunlukla denizde yaşayan jelatinimsi, saydam, yanardöner renkli organizmalardır; gövde kısmı küreye, çan veya şemsiyeye yahut yassı bir diske benzer. Gövdenin alt tarafı bir çeşit boru (Manibrium) şeklindedir, borunun serbest ucunda ağız bulunur. Ağız basit bir delik şeklinde olabileceği gibi bir sürü emeç halinde de bulunabilir. Genellikle pek çok olan dokunaçlar, disklerin çevresinde duyarlı bir saçak meydana getirir. Basit göz ve denge aygıtı gibi duyu organları bunların arasında yer alır. Eşeysel bezler bazılarında şemsiyenin altındaki özel ceplerde, bazılarında ise şemsiyenin çeşitli yerlerinde tomurcuk halinde bulunur. Hidratların, denizısırganlarının medüz şekli vardır.




                                                                              Adı : Pınar
                                                                              Soyadı : DOĞRU
                                                                              No : 2010015722023

Palyaço Balığı

Palyaço Balığı

Beslenme Biçimi: Kuru yemi kabul eder. Canlı yem ihmal edilmemelidir. 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif 

Üreme: Üremeyi sağlamak için 2 adet yavru balık almak uygun olacaktır. Bu türün yavrularının tamamı erkektir, akvaryumda dominant balık gelişip dişi olur. Kalan balıklardan biri aktif erkek diğerleri ise pasif erkek olarak kalır. Erkek dişiye göre daha küçük kalır. Anemonlar üremede önemli rol oynar ancak Anemon olması şart değildir, güvenli gördükleri başka yerlere de yumurtlayabilirler


Ad : Muazzez
Soyadı : USLU
         No : 2010015722014




Deniz Yıldızı

Deniz Yıldızı


Deniz Yıldızı



                 Adı :Muazzez
      Soyadı : USLU    
                 No :2010015722014
Oldukça küçük ve marifetli, fazla önemsenmeyen ama detayda gizlenmiş muhteşem özellikleri ile bu önemi hak eden, mükemmel ve ilginç bir hayvan, Deniz Yıldızı.
Gerektiğinde midesini dışarı fırlatır, ayakları ile görür, eğer vücudu zarar görürse onu yeniden geliştirir ve su basıncını kullanarak hareket eder. 
 
 
                               








Bu örnekler denizaltında yaşayan birbirinden çok farklı ve belki de aklımıza hiç gelmeyen, düşünemeyeceğimiz kadar çok çeşitlilikte, renkte, özellikte yüzlerce hayvandan sadece bir tanesine aittir. Görüldüğünde sadece deniz yıldızı diye üzerinden geçilen ama denizaltındaki   hayvanların içerisinde, en olağan dışı olanlarından bir tanesidir.    



                                                                         
                                                                       


                                                                           




Kılıç Balığı

Kılıç Balığı

Kılıç Balığı

Kılıç balıkları; vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahip olarak yaratılmışlardır. Bu ısıtıcı sistem balığın, gözlerinin görme işlevi için gerekli ısıyı sağlar. Kılıç balıkları bu sayededenizin 600 m dibinde, ısının 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler. 








    
                                                                           Adı : Keziban
                                                                    Soyadı : SARAÇ 
                                                                    No : 2010015722012                                                                             
                                                       

                                                                                 










Ahtapot

Ahtapot
Ahtapotlar denizlerde yaşayan en esnek canlılar. O kadar esnekler ki, 2-2,5 cm'lik bir delikten geçebilirler. gövdelerinde kılçık, iskelet olmadığı için çok küçük boyutlara büzebilirler kendilerini. Ne yazık ki bu hayvanların ömürleri çok kısadır. Ömürlerinin kısalığının nedeni de çiftleştikten sonra uzun süre beslenmemeleridir; erkekler çok kısa süre içinde, dişiler ise yumurtladıktan çok kısa süre sonra ölürler. Dişilerin ömrü erkeklerin ömründen daha uzundur.                                                                  






                                                                       Adı : Keziban
                                         Soyadı : SARAÇ  
                                         No : 2010015722012    










                                                                                              

Denizatı

Denizatı












 Denizatları dış görünümleri ve son derece özel bir tasarıma sahip olan genel yapıları ile dikkat çekici canlılardır. Boyları 4 ile 30 cm arasında değişen denizatları genellikle kıyı şeridinde yosunların ve diğer bitkilerin arasında yaşarlar. Sahip oldukları koruyucu kemiksi bir zırh bu hayvanları tehlikelerden korur. Zırh o kadar sağlamdır ki, kurumuş ölü bir denizatını elinizle kırmanız neredeyse  
Denizatı
imkansızdır.








Adı: Zekiye
Soyadı: ÖZTÜRK
No: 2010015722035

Mürekkep Balığı

Mürekkep Balığı



Mürekkep balıkları, her ne kadar "balık" ismini taşısalar da, diğer balıklardan farklıdırlar çünkü vücutlarında kemik yoktur.
 
Mürekkep Balığı
Mürekkep balıkları çok şaşırtıcı bir hareket yeteneğine sahiptirler. Yumuşak dokulardan oluşan vücutları kalınca bir deri tabakası ile kaplanmıştır. Bu deri tabakasının altında bulunan kaslar aracılığıyla vücutlarına su toplar ve daha sonra bu suyu kuvvetlice geri püskürterek yüzerler.                    

                                                Adı :Zekiye 
                                                Soyadı :ÖZTÜRK
                                                No :2010015722035